نرگس

نرگس

یاداشت ها و نوشته های محمد ناطقی
نرگس

نرگس

یاداشت ها و نوشته های محمد ناطقی

۱۲۰۰۰ سربازبااین دلایل درافغانستان باید بمانند

 12000 سربازبااین دلایل درافغانستان باید بمانند


 

پس ازنشست بروکسیل،گزارشها نشان می دهد،که تقریبا مقامات ناتو به توافق رسیده اندکه پس ازسال 2014 دوازده هزارسربازدرافغانستان را،نگه می دارند.این مساله ازخود دلایلی دارد که با برشمردن آن،حضورشان را پس ازسال 2014 توجیه کرده است.

 

اولین مساله مبارزه با بقایای القاعده است.درنشست بروکسیل به این مساله به وضوح اشاره گردید که خطرالقاعد بجای خود باقی است بنابراین حضورنیروها درافغانستان،به یک معنا ادامه مقابله با شبکه القاعده ومتحدانش دانسته شده است.


این مساله را درحد حضوردوازده هزارسربازدرافغانستان،کافی بررسی وتحلیل کرده اند .القاعده درواقع برای آمریکا وسازمان ناتو،یک تعریف استراتژیک دارد،


مقابله با القاعده درچارچوب همین استراتژی،قابل طرح دانسته شده است.آمریکا درواقع همان خط سیا وسفید که بوش اعلام کرده بود،را دنبال می کند.مقابله با القاعده،استراتژی است که آمریکا ومقامات پنتاگون روی آن درحدی استاده گی نشان داده که یک مقام نظامی آمریکا گفته بود،یا ما ویا القاعده.ب


ا این وضع حضور12000 سربازپس ازسال 2014 با این دلیل می تواند،توجیه پذیرشان باشد اگرمبنایی ،مساله حضوراین باشد که این نیروها،با شبکه القاعده مبارزه دارد دراین صورت،استدلال اینکه ازافغانستان،می خواهد اجازه بگیرد ونگیرد را باید کنارگذاشت، مذاکرات برای ترتیب اسناد وپیمان امنیتی،تعارفات وصورت قضایا را نشان می دهد وماهیت قضیه را نمی تواند،تغییردهد.

 

البته همه گفته اند که وقتیکه پیمان استراتژیک امضا شده،فرعیات مساله را به خود دارد وهیچ معنایی برای چانه زدن،وجود ندارد درعراق اصل موافقت نامه استراتژی،با حکومت عراق به امضا نرسید.


اما با حکومت افغانستان،موافقت نامه های استراتژیک به امضا،رسیده واین سند قانونی است که درچارچوب خیلی ازمسایل معنا،پیدا می کند.موافقتنامه استراتژیک،بعنوان گام نخست درمورد همکاریهای امنیتی با افغانستان،برداشته شده.


قرارداد امنیتی نیزبه دنبال آن مورد توافقات طرفین قرارخواهد گرفت.بنابراین بلحاظ قانونی،حضورنیروهای خارجی پس ازسال دوهزارچهارده درافغانستان تاحدی زیادی زیاد حل شده است.غرب وآمریکا درافغانستان با همین کمیت بخاطر ماموریت جنگ با القاعده می ماند.

 

دلیل دوم که درنشست بروکسیل، رهبران ناتوروی آن تاکید داشته این است که نمی خواهد تاریخ تکرارشود به این معنا که درسال1989 نیروهای شوروی ازافغانستان خارج شد وبه دنبال آن دوکارمهم درافغانستان انجام شد که هردوعمل درذات خود هم بزیان افغانستان تمام شد وهم بزیان منافع غرب.


روسها ازافغانستان به این دلیل خارج شد که امید به موافقتنامه ژنیف بسته بود وفکرمی کرد که حال ازافغانستان خارج می شود درچارچوب توافقات ژنیف، تاحدی منافع روسها درافغانستان حفظ می شود ودولت ایتلافی،مشارکتی وآشتی ملی بوجود می یایند.


ولی درعمل هیچ یک ازموافقت نامه های ژنیف،بکارگرفته نشد،شورویهای بگونه ای ازافغانستان خارج شد که همه مراکزومنافع خود را درافغانستان،خاکسترکرد.


غرب هم فکرمی کرد که بارفتن روسها، به همه اهداف ومنافع تعریف شده خود درافغانستان دست یافته است،اتحاد جماهیرشکست خورده ومتحدان ودوستان شان درافغانستان،روی کارآمده دیگر دلیل اینکه به امورافغانستان،توجه صورت بگیرد وهزینه شود،لزومی ندارد.

 

اما دیدیم که اززیرپلو چیزی دیگری،سردرآورد.شبکه القاعده وطالبان با گذشت نه چندان زیاد،غرب ومنافع غرب را بخاک سیاه نشان،برجهای دوقلو با سه هزارانسان،تبدیل به جهنم وآتش خون برای آمریکا گردید وحتی دیگرپایه تخت های کشورهای اروپایی ،مصونیت نداشت.


بمب گزاریهای لندن ومادرید،همه نشانه های بود که نشان می داد که شبکه القاعده درافغانستان،چنان بند وبساطی را ه انداخته که منافع غرب وحتی مردمش دراین حد تهدید می کند.درنشست بروکسیل به این مساله اشاره شد که نباید اشتباه گذشته وسال1989 را تکرارنماییم،


همان گونه که اشاره شد دراین سالها هم شوروی دچارسوء  محاسبه گردید وهم غرب وپیامد این محاسبات اشتباه همان بود که لمس کردند.دربروکسیل تاکید گردید که افغانستان را تنها نمی گذاریم زیراکه اشتباهات تاریخی تکرارمی شود.


برای اینکه دیگراین کارانجام نشود،فیصله کردند که 12000 سربازرا درافغانستان،پس ازسال دوهزارچهارده می گذارند.البته این مساله باید ازنظرآقای اوباما رییس جمهورآمریکا بگذرد وهنوزدرکاخ سفید این مساله نهایی نشده ولی اغلب مفسران می گویند که رییس جمهورآمریکا با این رقم موافقت می کند.

 

دلیل سومیکه برای حضوردرافغانستان پس ازسال 2014 ذکرشده این است که دربروکسیل این مساله طرح شد که نیروهای افغانستان با چالشها وگرفتاریهای تعلیمی،تجهیز،ومشوره دهی،گرفتاراست،آنها احتیاج دارند که ازنیروهای خارجی درجنگ مشوره بگیرند،


زیرا با ابزار وسیستم غرب،ساختارارتش ،راه انداخته شده وادامه می یابد.دراین مورد نیروهای افغانستان سخت احتیاج به مشوره دهی باید داشته باشند. درکناراین مساله علیرغم تهدیدات امنیتی وجانی را که سربازان ومربیان غربی با آن روبرواست،


باید برنامه آموزش نیروهای افغانستان،ادامه داشته باشد.حملات ازنوع سبزبرآبی نباید مانع تعلیم وآموزش نیروهای افغانستان گردد. بازهم ارجاع این مساله برمی گردد به ابزار وسامان آلات که عمدتا نیروهای افغانستان با سازبرگهای جنگی ازنوع غرب وناتوسروکاردارند.آنها باید آموزش ببینند.

 

 درکناراین مسایل دوموضوع دیگرنیزمورد بحث مقامات ناتودرنشست بروکسیل،جالب بود وآن اینکه نیروهای افغانستان بلحاظ ،تجهیزات واقعا،فقیروحتی درمواردی، مستاصل هستند.


این مساله قابل درک است.رییس جمهورعملیات هوایی ناتورا رد کرده ولی می بینیم که طالبان سرازکجران مرکزی درآورده اند وبا موترهای داتسون خود این ولسوالی را مورد تهاجم قرارداده اند.من این مساله را با یک مقام نظامی درمیان گذاشتم وی گفت: باور کنید که ما نمی توانیم عملیات هوایی وبمباران را ،راه بیاندزیم .


وی دیگرتوضیح بشترازاین را نمی دهد خوب با همین جواب کلی مسایل واضح می شود که نیروها،بلحاظ، تجهیزات مستاصل هستند وندارند.مقامات ناتودربروکسیل درگفتگوی دیروزی خود به این موضوع نیزاشاره کرده اند که نیروهای افغانستان باید مجهزشوند.

 

درکنار این موضوع ،مساله بسیارمهمی که مطرح گردید ،هزینه نیروهای افغانستان است دراین مورد آنها درچندین نشست،مثل شیکاگو،برکسیل، وحتی پیش ازآن درلیسبون،روی این قضیه تاکید داشتند که هزینه جنگ را باید کشورهای عضوناتوقبول نمایند


وحتی آن مبلغ را سهمیه بندی کردند که بشترین سهم را باید آمریکا بپردازد، چیزی درحدود دومیلیارد دالر ازجمع چهارملیارد ویک صد ملیون دالر را باید آمریکاییها بپردازد.این مساله یکی ازمسایل بسیارجدی دراجتماع دیروز وامروزبرکسیل بود.

 

دلیل چهارم که می تواند به  آن اشاره کرد این است که گفته شده نیروهای افغانستان،با کمیت 352 هزارنیرو،باید امورامنیتی کشوررا به عهده بگیرند این رقم درنشست بروکسیل ،مورد گفتگوهای جدی قرارداشت.


مقامات ناتومی گفتند که تعداد نیروهای افغانستان باید کاهش داشته باشند زیرا هزینه های آن برای ناتو خیلی سنگین تمام می شود.اما درگفتگوی بروکسیل به این مساله تاکید شد که نه،رقم نیروهای افغانستان علیرغم حضوردوازده هزارنفری ،نیروهای خارجی نباید کاهش داشته باشد.


واین یکی ازاقدامات ومصوبه های خوب ناتو،دربروکسیل باید باشد.این درست که نیروهای بین المللی درافغانستان می ماند وحضورآنها تاثیرزیادی روی اوضاع امنیتی می گذارد اما با این همه بازهم افغانستان این  رقم نیرو را لازم دارد ،زیرا مساله افغانستان اصولا روال عادی ندارد وگرفتاریهای امنیتی زیادی دراین کشور،وجود دارد.

 

حضوردوازده هزارسرباز با این دلایلی که برشمردم ،مورد ارزیابی می تواند قراربگیرد.درهرصورت نشست مقامات ناتو دربروکسیل، نشستی خوبی ارزیابی شده است ونشان می دهد که جنگ با القاعده، مادرطالبان وتروریزم ادامه می یابد،


آنها دیگربه تکرارتاریخ روی نمی آورند، مقامات ناتو متعهد شده که به نیروهای افغانستان تسهیلات،اموزش،تجهیز ومشوره دهی فراهم نمایند وهمینطور،رقم 352 هزارنیرو را درافغانستان،حفظ نماید ومبلغ که وعده سپرده را به صندوق نیروهای افغانستان،با میکانیزهای شفاف،واریزنمایند.


نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد